Mis on affiliate marketing?

Tagasi Kaupo Kalda Kirjutas: Kaupo Kalda 17.september 2010

Affiliate MArketingBest Interneti kongressil räägiti affiliate marketingist. Kui saalilt küsiti, kas keegi teab mis see on, olin ainus kes käe tõstis. Asi on Eestis vähelevinud, ma isegi hetkel ei tea kas üldse keegi sellega eestisiseselt tegeleb. Maailmas on affiliate marketing väga väga levinud.

Lihtsustatult: Affiliate marketing paneb teised inimesed sinu asju reklaamima ning teenitud raha jagate omavahel. Eesmärk on saada sajad ja tuhanded inimesed sinu asju levitama (blogides, foorumites jne).

Toon lihtsa näite

Sul on blogi, milles tavatsed rääkida uutest fotokaameratest. Sul on päris palju lugejaid, sest kirjutad huvitavalt. Rääkides näiteks Canoni peegelkaamerast paned artikli juurde nn. affiliate-reklaamid: bännerid või lingid. Selleks pead olema liitunud mõne affiliate-programmiga, näiteks Amazoni affiliate programmiga. Asja võti on selles, et iga urli lõpus on väike koodike, mis identifitseeib sinu blogi. Kui inimene nüüd klikib sinu Canoni artikli juures Canoni reklaamile ja sooritab Amazoni poest ostu, teenid sina vahendustasuna 4-8% (igal programmil on see veidi erinev, Amazoni puhul sõltub mahtudest. Mida rohkem seda kõrgem). 

Siin on mõned konksud ka. Blogipidajana pead arvestama, et sinu külastatavus peab olema üsna suur, et võiks loota vähegi mõistlikule teenistusele. Amazoni puhul kehtib nn 24h taks – kui sinu veebist sinna liikunud külastaja sooritab ükskõik kui suure ostu (ostes 1 või 100 toodet) 24h jooksul teenid sina oma vahendustasu. 24h on üsna lühike aeg. Mõnel saidil on see periood oluliselt pikem. Pead ka arvestama, et väljamakseid tehakse teatud summa saavutamisel, näiteks 100$.

Blogipidajana on mõistlik tegeleda asjadega, mis on suhteliselt kallid ja netis hästi müüvad. Näiteks fototehnika, arvutid, mobiilid jms. Raamatuid ostetakse neti kaudu küll palju, aga raamatud on odavad ja vahendustasu % jääb pisikeseks. Maailmas on palju edukaid bloggereid kes teenivadki elatist affiliate-turundusega. Lisaks bloggeritele tehakse affiliate toodetele reklaami foorumites, ehitatakse spetsiaalsed epoed mis ostu enda viivad affiliate-emaleheni (näiteks Amazoni) jne.

Kaupmehena

Kaupmehena pead sa oma affiliate-programmi viima hästi levitajateni, seda mõneti turustama. Selleks pakutakse ka võimalikult häid tingimusi, suheldakse otse näiteks bloggeritega. Sa saad sadu ja heal juhul tuhandeid sissetulevaid viiteid, mis küll suhteliselt harva viivad otsese müügini, aga toimivad enamalt jaolt reklaamina. Ka Googlele meeldib väga sissetulevate linkide rohkus (link juice).

Ideaalne oleks, kui suudaksid inimesed foorumites panna eelistama sinu affiliate-viiteid konkurendi tavalistele viidetele. Foorumis kirjutaja peab teadvustama, et kui ta mingit toodet kellelegi soovitab, on tal kasulik teha seda mitte tavalise viitena vaid läbi mõne affiliate-programmi.

Eestis ma hetkel affiliate-programme ei tea (täpsustage kui see pole nii), keegi võiks seda katsetada.

Üks video, mis räägib sellest kuidas affiliate marketing toimib.

Veel selletaamalisi videosid vaata siit.

Näide maailmast

Palju on veebiportaale, mis teenivad oma tulu affiliate-programmidest ja ka tavaliste reklaamide näitamisest. Näiteks maailma tuntuim fototarvete ülevaadete sait dpreview. Vaata sellele lehele, kruti allapoole, lehe lõpus näed tõenäoliselt just Amazon affiliate kastikest (dpreview küll kuulub ka Amazonile, aga see pole oluline).

Uuri ise lisaks

On olemas nii otse-programme (neist tuntuim Amazon Associates) kui ka näiteks affiliate-võrgustikke, mis koondavad enda alla palju väiksemaid poode. Panen siia lõppu mõned viited kust asja lähemalt uurida:

PS. Ma ei ole hetkel ühegi affiliate-programmiga liitunud, aga ideaalis soovitaksin siin artiklis näiteks mõnda selleteemalist raamatut ja viitaksin sellele juba läbi oma affiliate-lingi ning teeniksin väikese rahakese, kui sa viidatud raamatupoest midagi ostaksid. :)