Esita faile veebis efektselt: issuu.com ja Slideshare

Tagasi Kaupo Kalda Kirjutas: Kaupo Kalda 31.august 2009

Embed slideshow file type, Powerpoint, PDF, DOC, Youtube video

Tihti uuritakse kuidas on võimalikult lihtne ja kena panna veebi üles oma PDF-katalooge, Powerpointi esitlusi jms. Üks võimalus on need veebi käsitsi ümber küljendada, see tagab hea leitavuse jms, ent tihti võib vajada professionaalse veebiküljendaja abi ning muidugi ka maksab. Teine võimalus on TASUTA veebiteenused: laed oma failid nende serverisse üles ja pistad mõne minutiga koopia oma kodulehele. Vaatame kahte levinud teenust, lisaks allpool failide ja videote kodulehele paigaldamise juhend.

issuu.com – efektne, funktsionaalne ja ilus lahendus
www.issuu.com

Issuu.com on minu isiklik lemmik. Mõnus tänapäevane kasutajaliides ja funktsionaalne embed võimalus (ehk võimalus panna fail efektselt lapatavana oma kodulehele, vaja teha vaid väike koodi copy-paste). Näiteks siin on näha ajakirja Practical Photographer üks number. Võimaldab ka fullscreenis vaatamist. Vastu võetakse PDF, Powerpoint, Word, RTF jt faile mahuga kuni 100 Mb / 500lk per fail. Üleslaetud failid saavad olla nii avalikult näha kui privaatsed. Issuu lehel on ka kataloog sisestatud failidest, sealt võib lapates või otsinguga väga head lugemist leida, näiteks disainiteemadel. Lappamisel töötavad ka nooleklahvid. Tasuta versioon on juba väga hea, väikese kuutasuga saad ära või ise häälestada ka näiteks "related" akna  jms.

Hoia hiirt moment pildi kohal ja kliki nuppu "View in fullscreen":

 

Slideshare.com – vana hea klassika
www.slideshare.net

Väga sarnane Issuu.com teenusele, vähem moodsat "looki". Failidest toetatakse lisaks OpenOffice formaate. Ka siin on olemas mugav "Fullscreen" nupp.

 

Kuidas lisada slaidishõud või videot oma kodulehele (embed code)?

See on imelihtne. Täpselt sama skeemiga saad oma veebi/blogisse riputada ka näiteks Youtube videod. Toon näiteks issuu.com varal mis pakub ka rohkem võimalusi.

  1. Mine sind huvitava slaidishõu peale, näiteks http://issuu.com/photoanswers/docs/ppnovpdf
  2. Kliki ülevalpool nupule "Embed".
  3. Avanevas aknas näed üleval lahtrit "Embed code", mis on vajalik HTML-kood. Sisuliselt võidki sellele kohe "COPY" teha, võid muidugi allpool ka parameetreid häälestada, näiteks suuremaks.
  4. Mine oma veebi adminliidessesse. Iga vähegi tänapäevane sisuhaldus (k.a. blogitarkvarad) lubab sisu sisestada HTML koodina. Allolevatel piltidel on näha kuidas see toimub näiteks Pyramid CMS sisuhalduses ja WordPressis: valid HTML vaate ja teed eelnevalt kopitud koodile PASTE.
  5. Salvesta. Valmis. Kontrolli kas toimib. Samamoodi leiad "Embed"-koodi ka näiteks Youtube iga video kõrvalt.

 

Näide koodi sisestamisest Pyramid CMS sisuhalduses:

Pyramid CMS, FckEditor

 

Näide koodi sisestamisest WordPressi blogitarkvaras:

Wordpress, Text editor